Casa - Mazzola

Lunigiana het land van de maan 
De streek Lunigiana is het meest noordelijk deel van Toscane; omgeven door Emilia en Liguria. Het gebied wordt gedomineerd door de Valle di Magra, de Apenijnen en de Apuaanse Alpen. 
Het is een bergachtig gebied met prachtige uitzichten. Er zijn talrijke stadjes, kleine dorpjes (borgi), kastelen uit de Romaanse en middeleeuwse tijd. Het is een land van kastanjes, paddestoelen, everzwijnen en een eigen keuken. (cucina lunigianese).
Door de geïsoleerde ligging is het gebied oorspronkelijk gebleven; er is geen industrie, de rivieren en stroompjes hebben schoon zwem en viswater.
Het gebied is ideaal voor liefhebbers van buitensport, wandelen (via oude kruisvaardersroute’s), fietsen, vooral mountanbike, skiën (Zeri en Cerreto), golf, paardrijden etcetera.
Lunigiana is uitstekend gelegen ten opzichte van de Toscaanse en Ligurische kust; 30 minuten naar Golf van La Spezia, Cinque Terre, Versilia, maar ook Lucca, Parma, Bologna, Pisa, Florence, Livorno, Genua en Milaan zijn bereikbaar binnen 1-2 uur.